Advertisement
Sklep arrow NALEWKI LECZNICZE
25.07.2014.
 
 
NALEWKI LECZNICZE
Nalewka z dziurawca
10 dag kwiatów, pąków i liści dziurawca zalewamy 0,5 1 spirytusu. Po tygodniu można przecedzić i wycisnąć przez gazę. Pić dwa razy dziennie po łyżeczce nalewki na 1/2 szklanki wody. Stosuje się w chorobach przewodu pokarmowego, wątroby i dróg żółciowych, a także do nacierania w przypadku bólów stawowych i korzonkowych. W czasie stosowania kuracji należy unikać długiego przebywania na słońcu, gdyż dziurawiec u niektórych osób powoduje uczulenie.
Nalewka z głogu
Nalewka spirytusowa z głogu rozszerza naczynia krwionośne i chroni przed atakami dusznicy bolesnej. Stosować ją należy według wskazań lekarza. Przygotowuje się zalewając 0,5 kg owoców głogu starannie oczyszczonych 1 szklanką spirytusu, lub jeżeli chcemy uzyskać słabszy roztwór — 1 szklanką wódki. Po tygodniu wyciskamy starannie przez płótno, zlewamy do butelki i przechowujemy w chłodnym miejscu.
Syrop sosnowy
60 g zmiażdżonych pączków lub igieł sosny zalewamy 50 g wódki na 1 godzinę. Po godzinie roztwór zalewa się ponownie 1 litrem gorącej wody. Po 6 godzinach sypiemy cukier, przecedzamy i gotujemy w podwójnym naczyniu aż do otrzymania syropu. Można pić 4—5 łyżek dziennie.
Nalewka na kilku owocach
Czarną porzeczkę, dziką różę, głóg i jeżynę (łącznie 1 kg owoców) zalewamy spirytusem. Nalewka ta może stać przez kilka tygodni. Po tym okresie ostrożnie zlewamy do butelek — resztę wyciskamy przez płótno, aby nie marnować soku. Otrzymany roztwór możemy doprawić cukrem lub miodem. Pomaga przy przeziębieniach, poprawia trawienie, działa ogólnie wzmacniająco. Lek ten może być dodawany jako sok do herbaty, szczególnie w okresie przeziębienia.
Likier orzechowy
Pięć świeżych zielonych owoców orzecha włoskiego zalać 1 ¡2 litra 40% alkoholu i macerować wstrząsając w zamkniętym naczyniu przez 6 tygodni. Przecedzić. Osobno rozpuścić 200 g cukru w 500 g wody, zagotować, ostudzić, zmieszać z wyciągiem z orzechów i znów odstawić na dwa tygodnie. Pić po małym kieliszku w przypadku dolegliwości żołądkowych.
Nalewka z aloesu
Przed zerwaniem liści aloesu na sok wynosimy roślinę na 2—3 dni do ciemnego pomieszczenia. Rozgniecione i starannie wyciśnięte liście utrwalamy spirytusem w proporcji 1:1 (1 szklanka soku aloesowego na 1 szklankę alkoholu). Przechowujemy w ciemnych butelkach najlepiej w lodówce. Roztwór soku można pić rozcieńczony wodą jako łagodny środek ułatwiający trawienie. Nalewkę używamy również do leczenia skaleczeń, podrażnień i pęknięć naskórka.
Nalewka z anyżu
Jedną torebkę (20g) anyżu wsypujemy do butelki zawierającej 0,25 1 spirytusu i odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne miejsce. Po tym okresie płyn zlewamy i dodajemy do wyługowanych ziaren 0,25 1 czystej wódki odstawiając butelkę na następne dwa tygodnie. Obydwie nalewki łączymy i dosładzamy miodem. Zażywamy 3 razy dziennie po 15—20 kropli w łyżeczce płynu lub cukru przy silnym męczącym kaszlu — jako środek wykrztuśny, w bólach brzucha i dla pobudzenia trawienia.
Nalewka z kwiatów dziewanny wielkokwiatowej
100 g świeżych kwiatów zalewamy 0,5 1 spirytusu, mocno wstrząsamy i odstawiamy butelkę na 14 dni. Pijemy 2 razy dziennie 15—20 kropli w kieliszku wody w przeziębieniach. Nalewkę możemy też wcierać w skórę w bólach kostnych i stawowych.
Nalewka jałowcowa
Ma działanie moczopędne i żółciopędne, pomaga w zaburzeniach procesu trawienia. Przygotowujemy ją w następujących proporcjach: 10 dag jagód zalewamy szklanką wódki. Po tygodniu zlewamy i wyciskamy starannie sok przez płócienny woreczek. Przechowujemy ciemnych butelkach. Pijemy 2—3 razy dziennie po 20—30 kropli na pół szklanki wody. Nalewkę można również sporządzić zalewając jagody spirytusem. Trzeba wówczas podwoić ilość jagód. Otrzymany wyciąg będzie mocniejszy i należy go bardziej rozcieńczać.
Nalewka z jemioły
40 dag świeżych liści jemioły zalewamy 1 litrem białego, słodkiego wina. Po 10 dniach można pić 1/2 szklanki 2 razy dziennie przed jedzeniem. Kuracja powinna trwać 15 dni. Stosujemy ją przy nadciśnieniu, miażdżycy i zbyt obfitych miesiączkach.
Wino aloesowe
Liście aloesowe (roślina co najmniej 3-letnia) przechowuje się w lodówce 7—10 dni, następnie starannie zgniata lub miele w maszynce.
50 dag tej masy zalewa się 1/2 1. czerwonego wina gronowego i w zamkniętym naczyniu trzyma 3—5 dni w ciemnym miejscu. Wino, przecedzone przez gęste sitko, rozlewa się do butelek i przechowuje w lodówce. Pije się w pierwszym tygodniu 3 razy dziennie po łyżeczce, przez następne 3 tygodnie — 3 razy dziennie po łyżce stołowej, następnie znów przez 3 tygodnie po łyżeczce od herbaty. Po dwutygodniowej przerwie można rozpocząć kolejny cykl.
Pomaga w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy, a także owrzodzenia jelita grubego.
Wino z bzu czarnego
Do 7 1 wody dodajemy 2—2,5 kg cukru, zagotowujemy, studzimy, wsypujemy 3 1 świeżych owoców bzu czarnego, podgrzewamy nie dopuszczając do wrzenia, po czym studzimy pod przykryciem, dodajemy 2 dag drożdży, dokładnie mieszamy i przelewamy do gąsiora postępując dalej jak z każdym domowym winem. Wino z owoców bzu (im starsze tym lepsze) reguluje trawienie, poprawia apetyt, usuwa zbędne złogi, a podgrzane można podawać także w przeziębieniach.
Nalewka z arcydzięgla
100 g rozdrobnionego korzenia zalewamy 100 g spirytusu i odstawiamy na 2 tygodnie. Zażywamy 20—30 kropli na cukier lub wodę 2—3 razy dziennie po jedzeniu przy zaburzeniach trawiennych, a także dla złagodzenia zatruć nikotynowych i alkoholowych. Należy jednak przestrzec, że nalewka ma niezwykłą moc, gdyż korzeń wzmaga właściwości spirytusu.
Nalewka z brzozy
Sok brzozowy uzyskiwany na wiosnę z pni brzozy (tylko z drzew przeznaczonych do wycięcia) utrwala się spirytusem w proporcji 1:1. Otrzymany wyciąg można pić 3—4 razy dziennie po 40—50 kropli na szklankę wody. Z soku brzozowego można również zrobić wino przez normalny proces fermentacji. W prosty sposób można uzyskać wino brzozowe utrwalając sok brzozowy białym winem w proporcji 1:1. Otrzymany wówczas napój można pić 2—3 razy dziennie rozcieńczony wodą. Stosuje się w kamicy pęcherzowej oraz jako lek ogólnie wzmacniający.
Nalewka z jeżyny
Nalewkę z jeżyny przyrządza się w następujących proporcjach: na 1 część świeżych owoców bierzemy 10 części wódki. Nalewkę trzymamy przez kilka tygodni w ciemnym pomieszczeniu. Stosujemy jako środek napotny pijąc 2—3 kieliszki dziennie w okresie przeziębienia.
Nalewka z kozłka lekarskiego
2 płaskie łyżki korzenia ścieramy na proszek i zalewamy 0,25 I spirytusu. Odstawiamy na tydzień, ale dobrze jest raz dziennie wstrząsnąć butelką. Pijemy 2—4 razy 10—30 kropli w ciągu dnia z wodą lub na cukier. Działa uspokajająco i łagodnie obniża ciśnienie.
Nalewka z mięty pieprzowej
100 g suszonych liści zalewamy 0,5 1 70% spirytusu i odstawiamy co najmniej na 7 dni. Pijemy 10—20 kropli 3 razy dziennie w zaburzeniach trawiennych. (Uwaga! Nalewki nie wolno przedawkować).
Nalewka na orzechach
30 zielonych, młodych orzechów kroimy każdy na 8 części, zalewamy 1 1 wódki i odstawiamy na 4 tygodnie. Pijemy 2 razy dziennie po 30 kropli w kieliszku wody przed jedzeniem w przewlekłym nieżycie żołądka, jelit lub w niestrawności.
Wino cebulowe
Około 300 g cebuli zmielonej w maszynce do mięsa mieszamy ze 100 g miodu i butelką białego wytrawnego wina. Macerujemy przez 4—5 dni codziennie starannie mieszając. Przecedzamy i pijemy 1—3 razy dziennie po małym kieliszku jako środek ogólnie wzmacniający, zapobiegający szkorbutowi i miażdżycy naczyń krwionośnych.
Wino chrzanowe
100 g utartego chrzanu zalewamy butelką wina. Po 24 godzinach przecedzamy przez gęste płótno. Pijemy 3 razy dziennie po łyżeczce przy awitaminozie i fizycznym wyczerpaniu.
Wino z czosnku
Około 20 średnich, rozgniecionych ząbków czosnku zalewamy sokiem z 4 cytryn i litrem przegotowanej ciepłej wody. Mieszaninę przetrzymujemy przez całą dobę w cieple w przykrytym naczyniu. Następnie starannie odcedzamy i przechowujemy w szafce w zakorkowanej butelce. Pijemy winko rano i wieczorem po małym kieliszku w celu uodporni organizmu i zapobieganiu miażdżycy.
Nalewka z czarnej porzeczki
Nalewkę z czarnej porzeczki przyrządza się ze świeżych owoców w następujących proporcjach: na 1 część owoców bierze się 10 części wódki. Proporcje te możemy zmienić zwiększając ilość owoców; wówczas otrzymamy wyciąg o mniejszym stężeniu alkoholu. Otrzymany specyfik poprawia krążenie i przeciwdziała przeziębieniom.
Nalewka chrzanowa
Około 100 g tartego chrzanu zalewamy szklanką czystej wódki, odstawiamy na tydzień w zakręconej butelce, odcedzamy przez gęste płótno (a nawet wyciskamy pozostałość). Powstałą nalewką smarujemy chore miejsca w bólach korzonkowych, rwie kulszowej, reumatyzmie.
Nalewka z czarnego bzu
Z czarnego bzu możemy robić dwie lecznicze nalewki — obydwie skuteczne w przeziębieniach. Pierwszą przygotowujemy wiosną, kiedy na krzewach rozwijają się kwiaty — białe baldachy. Wówczas 5 dużych baldachów zalewamy 1 litrem dobrego białego wina. Nalewka może stać dwa, trzy tygodnie. Po tym czasie zalewamy ją i wyciskamy przez gazę. Przechowujemy w ciemnych butelkach. W końcu lata dojrzałe jagody czarnego bzu, po oczyszczeniu z zielonych części, zalewamy wódką luh spirytusem pamiętając o zachowaniu proporcji: na 0,5 kg jagód — 1 szklanka wódki. Po tygodniu wyciskamy przez płótno. Przechowujemy w ciemnych butelkach lub w ciemnym miejscu. Pijemy w okresie przeziębienia 30—40 kropli 3 razy dziennie z wodą lub herbatą.
Nalewka piołunowa
5 łyżek rozdrobnionego ziela zalewamy 1 /4 spirytusu i odstawiamy na tydzień. Dobrze jest butelkę raz dziennie mocno wstrząsnąć. Pijemy 10—20 kropli w kieliszku wody na godzinę przed posiłkiem, 3 razy dziennie w celu pobudzenia soków trawiennych.
Nalewka rumiankowa
4 łyżki kwiatów zalewamy 0,5 1 spirytusu, szczelnie zakręcamy butelkę i odstawiamy w ciemne miejsce (raz dziennie trzeba wstrząsnąć) na 14 dni. Po odsączeniu używamy 2 łyżeczki na szklankę wody do płukania gardła i okładów. Możemy też pić 2—4 razy dziennie 20—30 kropli w kieliszku wody w zaburzeniach przewodu pokarmowego.
Nalewka z korzenia pokrzywy
2 czubate łyżki suszonego i rozdrobnionego korzenia zalewamy 0,5 1 wódki i pozostawiamy na 7 dni. Nalewką nacieramy te części ciała, które są zaatakowane przez reumatyzm. (Uwaga! Przy reumatyzmie dobrze jest okładać bolące części świeżą pokrzywą, choć trochę parzy!)
Nalewka z kwiatów słonecznika
5 łyżek świeżych kwiatów słonecznika zalać 125 g spirytusu. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 2 tygodnie, następnie odcedzić i wycisnąć. Pić trzy razy dziennie 30 kropli w chłodnej wodzie. Skuteczna jako lek przeciwgorączkowy i pobudzający apetyt.
Wino jałowcowe
Około 60 g rozdrobnionych owoców zalewamy litrem wytrawnego wina, podgrzewamy do wrzenia na wolnym ogniu, odstawiamy dla zm^cerowania pod przykryciem na 3 dni, odcedzamy i zlewamy do butelki. Pijemy codziennie rano na czczo kieliszek jako środek moczopędny, a na 30 minut przed posiłkiem dla pobudzenia apetytu.
Wino kminkowe
3 czubate łyżki zmielonych owoców kminku zalewamy butelką białego wytrawnego wina i macerujemy przez 14 dni wstrząsając. Przecedzamy i pijemy 2—3 razy dziennie mały kieliszek po jedzeniu przy wzdęciach i równego rodzaju zaburzeniach trawiennych.
Wino koprowe
1 łyżki zmielonych owoców zalewamy 1/2 szklanki wrzątku, gotujemy na małym ogniu przez 2—3 minuty i odstawiamy pod przykryciem na pół godziny. Po przecedzeniu stężony napar wlewamy do butelki białego wytrawnego wina i odstawiamy na kilka dni. Kieliszek takiego wina pijemy przy obfitych posiłkach w celu pobudzenia trawienia.
Wino lawendowe
lO g kwiatów lawendy, 5 g owoców kolendry i 2 g owoców anyżu macerować (często wstrząsając) przez dwa tygodnie, zalane 1/2 litra czerwonego wina. Przecedzić, zlać do butelki. Pić na pół godziny przed jedzeniem 3 razy dziennie po małym kieliszku przy złym trawieniu i braku apetytu, lub po jedzeniu jako środek żółciopędny, moczopędny, rozkurczający, przeciwdziałający wzdęciom.
Nalewka czosnkowa
Około 15 dag świeżego czosnku ucieramy na tarce, zalewamy 0,5 1 czystej wódki 40% i pozostawiamy w zamkniętej butelce przez 5 dni, często wstrząsając. Po odcedzeniu na gęstym sicie i przesączeniu przez gazę, nalewkę przechowujemy w lodówce. (Jeśli zamierzamy przetrzymywać ją w temperaturze pokojowej, do zalania powinien być użyty spirytus). Zażywamy 5—20 kropli w 1/4 szklanki mleka lub kefiru 2—3 razy dziennie na wzmocnienie, przeciw miażdżycy naczyń krwionośnych, dla poprawy trawienia. Po miesięcznej kuracji trzeba zrobić 2—3 tygodniową przerwę.
Nalewka z cykorii
4 łyżki suszonego korzenia cykorii zalewamy szklanką wódki. Po tygodniu roztwór należy odcedzić i wycisnąć. Przechowujemy w zamkniętych butelkach. Stosujemy 20—30 kropli 3 razy dziennie w 1/2 szklanki wody, w zaburzeniach w wydzielaniu żółci. W dolegliwościach wątrobowych stosować wg wskazań lekarza.
7X
50 dag owoców dzikiej róży i 5 dag cukru zalewamy 1 litrem mocnego wina lub wódki i stawiamy w ciepłym miejscu. Po tygodniu można zlać i przecedzić. Pić raz lub dwa razy dziennie po 1 kieliszku. Jest to środek ogólnie wzmacniający, zawiera dużą ilość witaminy C.
Nalewka ze skrzypu
50 g suszonego i rozdrobnionego ziela zalewamy 1/4 1 spirytusu. Po tygodniu pijemy 1—2 razy dziennie 20—30 kropli w kieliszku wody w różnego rodzaju krwawieniach (m.in. pochodzących z wrzodów żołądka i dwunastnicy, z nosa i płuc). Uwaga! Ponieważ skrzyp zawiera anty witaminę Bl5 przy dłuższym zażywaniu przetworów z tego zioła należy 1—2 razy dziennie przyjmować po 1 tabletce witaminy B,.
Nalewka sosnowa
100 g świeżo zebranych pąków lub młodych pędów zalewamy 1 litrem białego wina. Pić trzy razy dziennie po kieliszku, po jedzeniu. Stosuje się w wiosennych zaburzeniach przemiany materii. Nalewkę można uzupełnić miodem. Wówczas napój może być rozcieńczony przegotowaną wodą. Porcję poranną należy wypić na czczo — 1 kieliszek na 1/2 szklanki wody. Działa korzystnie na trawienie.
 
Promocja

Oferta Handlowa


Sprawdź cenę
Regulamin

Zapraszamy również na nasze aukcje allegro.

KLIKNIJ TUTAJ!!!

Skorzystaj z bezpiecznych płatności Allegro



Dział wysyłek 13081987
Dział zamówień 6584759
Herbalist w Internecie

http://www.mheba.nazwa.pl/marketeo.gif


Galeria
 
Top! Top!